Zougla.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ

Η  Ιστοσελίδα των Αγίων Αποστόλων,παρουσιάζει την τεράστια μορφή που αφύπνισε,ξεσήκωσε και αναζωπύρωσε το έθνος των Ελλήνων.
Ο Διαφωτιστής ,ο πνευματικός επαναστάτης απέναντι στο σκοταδισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,ο μάρτυρας,ο ήρωας,το πνεύμα της Δημοκρατίας ο δημιουργός του Θούριου του ηρωικού ποιήματος που όλοι γνωρίζουμε και της Χάρτας .
Ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν η σπουδαία εκείνη προσωπικότητα που συνέλαβε το σχέδιο για την εθνική παλιγγενεσία.                                                                                                                                               Δεν ήταν ο διανοούμενος που απλός μετέφρασε κάποια φυλλάδια του γαλλικού Διαφωτισμού η
ο εγκυκλοπαιδιστής που πρόσφερε μονό ακαδημαϊκές γνώσεις.                                                                     Μέσα από την εργώδη κατασκευή της περίφημης Χάρτας και το μνημειώδες συγγραφικό έργο του προσπάθησε να συνεγείρει τις συνειδήσεις  των υπόδουλων.
Ο Ρήγας μετέφρασε τους Διαφωτίστες της Γαλλικής Επανάστασης άλλα δεν έμεινε εκεί,ενσωμάτωσε τα μηνύματα και τα παρουσίασε ως δικαίωμα του υπόδουλου Ελληνικού λαου.
Τόσο με την Χάρτα που έκανε γνωστό στους υπόδουλους την χώρα και  τα εδάφη που κατοικούσαν Έλληνες αλλά και στον Θούριο που σε μια έκρηξη προσωπικής αγανάκτησης και πατριωτικής αγάπης προσπαθεί πνευματικά ,ψυχικά και εθνοσωτήρια να ζωντανέψει το λαό να γίνει και να αισθανθεί έθνος.
Ο Ρήγας ήταν ο σημαντικότερος οργανωτής,δημιουργός της ανάγκης για Ελευθερία για τον υπόδουλο Έλληνα.Γιαυτό και κυνηγήθηκε  αιχμαλωτίστηκε ,βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους Οθωμανούς που ήθελαν ζώα,αγράμματους, υπόδουλους και ελεγχόμενους τους επί 400 χρόνια διαμορφωμένους με υπόδουλη ψυχή Έλληνες.
Με την δολοφονία του ανεστάλη προσωρινά η προετοιμασία του αγώνα,όμως το δύσκολο έργο του ανέλαβε να συνεχίσει το 1821 στην Οδησσό η Φιλική Εταιρία.Η επανάσταση συμφωνα με τον Αλεξανδρο Υψηλαντη ,ξεκινησε από το Ιασιο και ειχε χαρακτηρα αντιπερισπασμου,ουτως ωστε η Επανασταση στην νοτια Βαλκανικη να εξελισσονταν χωρις την υπαρξη ισχυρων τουρκικων στρατευματων.
Ετσι στις 23 Μαρτιου κηρυχθηκε η Επανασταση στη Βοστιτσα(Αιγιο)και την ιδια μερα ο Κολοκοτρωνης και ο Πετρομπεης Μαυρομιχαλης απελευθερωσαν την Καλαματα.
Στην συνεχεια η Επανασταση εξαπλωθηκε παντου στο Μορια.
Η αντιδραση των Οθωμανων ηταν εντονη, αλλα ο αριθμος των ηρωων και των μαρτυρων καταδεικνυει οτι η επανασταση ειχε  χαρακτηρα εθνικοαπελευθερωτικο, παρολο που οι εσωτερικες αντιθεσεις οδηγησαν ακομα και σε εμφυλιες διαμαχες.
Οσο για την ναυμαχια στο Ναβαρινο(Οκτωβριος 1927),ηταν ο καταλυτης για την δημιουργεια ανεξαρτητου ελληνικου κρατους.
Ετσι,στις αρχες του 1828 εφτασε στην Ελλαδα ο Ιωαννης Καποδιστριας,ο οποιος ειχε εκλεγει Κυβερνητης. Ο παλιος διπλωματης του τσαρου της Ρωσιας,εκμεταλλευομενος με αριστοτεχνικο τροπο την διεθνη διπλωματια,συνεβαλε ωστε το Φεβρουαριο του 1830 να υπογραφει το Πρωτοκολλο του Λονδινου,που αποτελεσε την γεννεθλια πραξη του Ελληνικου κρατους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου