Zougla.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011



EKEI ΦΤΑΣΑΜΕ!

Οι Έλληνες πηγαίνουν στην FYROM μέχρι και για κούρεμα

Περίπου 1.200 με 1.700 άτομα μεταβαίνουν καθημερινά από την Ελλάδα στη γειτονική πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων, για την παροχή διαφόρων ειδών υπηρεσιών, για παράδειγμα επίσκεψη σε ορθοδοντικό ή οφθαλμίατρο,  αλλά και για αγορές τροφίμων, ποτών, ρουχισμού και υποδημάτων.

Σύμφωνα με τον διοικητή του σταθμού, Βάιο Μπιζιώτη, ο αριθμός των Ελλήνων που καθημερινά μεταβαίνουν τους θερινο
είναι απλά ...αναρίθμητος!
Άγιοι Απόστολοι Καλάμου Αττικής
Η ΜΑΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

 

 Υπό Αντώνη Πολίτη
Γράφτηκε πριν 8 χρόνια
Μην ψάχνεστε για την ιστορία των Αγίων Αποστόλων. ΄Ενας οικισμός παραθεριστικός απλά είναι… Κανείς εκ των κατοικούντων δεν γνωρίζει την ιστορία του. Απλά μένουν εκεί… και ο καιρός περνάει!.. Το μόνο στίγμα είναι το ναϊδριο των Αγίων Αποστόλων… που εκεί που βρίσκεται σήμερα και χθές… δεν ήταν παρά αναφορά σε νεκροταφείο… Δημιουργοί του νεκροταφικού ναϊδρίου -σώζεται και σήμερα - η μεγάλη οικογένεια ΔΙΕΛΛΑ της περιοχής Οι Αγιοι Απόστολοι ίσως από τα πιο γραφικά κομμάτια της Αττικής. Ψαροχώρι, με φρέσκα ψάρια από τις 8 το πρωϊ, από τα καϊκια. Δέκαπέντε όλο κι όλο είναι οι ψαράδες. Φιλικοί, έντιμοι κι αυτό που σου δίνουν είναι εγγύηση. Η πεσκαρδίτσα είναι το ατού τους, και οι σουπιές. Από άλλα «σπουδαία».. ψάρια, μάλλον δεν θα βρείτε. Ούτε τσιπούρες. Λαυράκια συχνότερα…και σπανιότερα χταποδάκι. Καμιά σημασία. Το ψάρι αρκεί να είναι φρέσκο, κι ό,τι να είναι!Μικρή πολίχνη είναι οι Αγιοι Απόστολοι, επίνειο του Καλάμου, που τώρα πάει να γίνει και Δήμος. Βία να έχει 400 κατοίκους μόνιμους. Πάνω από 40.000 φθάνουν όμως τους θερινούς μήνες…οι οικούντες! (οικιστές).

Όλα τα σπίτια-βίλες κ.λ.π. είναι άδεια τον περισσότερο χρόνο. Τα σπίτια αυτά ανήκουν σε σημαντικούς γνωστούς.. Τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί … κ.λ.π. Ο Μπιθικώτσης έδω έχει σπίτι και δρόμο-οδό στο όνομά του. Η Ντόρα Μπακογιάννη ένα μεγάλο κτήμα… που είναι όμως μέσα στον υδροβιότυπο… που φυσικά μάλλον αποκλείεται να κτίσει!

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Βελαχουτάκος, εις εκ των σημαντικών μετοίκων των Αγίων Αποστόλων γράφει: «Είδα πολλά. Είδα το ξενοδοχείο ΔΕΛΦΙΝΙΑ να πεθαίνει μαζί με την ιδιοκτήτριά του, την Καπέλα. -τώρα ευτυχώς, ξαναφτιάχνεται, (Σ.Σ. Έχει γίνει ήδη ένα από τα ωραιότερα της Αττικής), είδα το ταβερνάκι του Αλέκου , με τα έξοχα ψητά του.. να γίνεται το διασημότερο μπαρ της Αττικής (ΑΛΕΚΟΣ).. Είδα το σχολείο και το Νηπιαγωγείο να χτίζονται. Για να γίνει αυτό το σχολείο , έπρεπε να υπήρχαν 25 μαθητές. Μα δεν υπήρχαν! ΄Ετσι ο αείμνηστος θεατρικός συγγραφέας Π.Καγιάς –για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό των 25 , ανακάλυψε δύο αναλφάβητους κατοίκους της περιοχής, τους ενέγραψε στον κατάλογο κι έτσι φτιάχτηκε το σχολείο.Είδα παιδιά να μεγαλώνουν εδώ, όπως τα αγόρια του συναδέλφου Αρίστου Μπουλούκου, τον Πάνο και το Δήμο που είναι τώρα συνάδελφοί μας, τα κορίτσια του Γιάννη Ματθαίου , που τώρα είναι επιστήμονες , όπως και τα παιδιά του Γ. Τσίγκου, του Καρδάση, του Φραντζή… πόσα και πόσα… Είδα την καινούργια μας εκκλησ’ία να θεμελιώνεται… Θυμάμαι επίσης τη νεροτριβή , όπου πηγαίναμε τις φλοκάτες μας…Ακόμη είδα συγγενείς μου, που αγάπησαν τόσο την περιοχή , που ένας ανεψιός μας, ο Φίλιππος Χριστοφόρου, από τον Καναδά, έφερε εδώ Γαλλοκαναδή Ναταλί, κι ο γάμος τους έγινε στους Αγίους Αποστόλους.Ο Φίλιππος και η Ναταλί παντρεύτηκαν εδώ. Μιλάμε για μεγάλο έρωτα. Κι αυτός μεγάλος έρωτας! Αλλά εγώ μιλάω για τον δικό μου έρωτα για την περιοχή»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου