Zougla.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ... "ΒΑΡΒΑΡΩΝ" ΑΡΧΙΣΕ...

Eπιστρέφουν κατά κύματα οι... “Βάρβαροι” των Αγίων, όπως τους αποκαλούν κάποιοι νευροφυτικοί. Τσουνάμι η επέλασή τους τα Σαβατοκύριακα, προς το παρόν και κατά τον Αύγουστο θα ρίξουν άγκυρα μέχρις ότου...πάνε τα παιδιά σχολείο!  Θα ήταν χαρά η παρουσία τους, αν δεν κουβάλαγαν μαζί τους τις χειμερινές συνήθειές τους. Δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερότητα προς τους επισκέπτες των Αγίων, όλη η θερινή Ελλάς έτσι είναι. Διακοπές σημαίνει αλλαγή. Να αποκοπούμε από την καθημερινή πραγματικότητα..  Να μην κάνουμε αυτά που κάνουμε σπίτι μας  Αν και οι κατ΄ευφημισμόν  “βάρβαροι” το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30.000, περιέργως καμιά επιχείριση στους Αγίους Αποστόλους δεν ανθεί. Τα όμορφα ταβερνάκια χτυπάνε μύγες, αν και δεν είναι ακριβές,  ενώ ανθούν οι καφετέριες, κυρίως τις Κυριακές. Βασικά οι “βάρβαροι” είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι. ΄Ερχονται εδώ για καφεδάκι, και... σκουπιδάκι και ηχορύπανση! Αλλά τελικά τι θα γινόμασταν χωρίς ..."Βαρβάρους".... κατά Καβάφη;Ας είναι καλά κι έτσι, αρκεί να απολαμβάνουςν τις χάρες των Αγίων, να αφήνουν τό όσο παραδάκι τους, να γιομίζει ο τόπος από ζωή και τα υπόλοιπα έπεα πτερόεντα...  


Ο καπετάν Βασίλης πάνω στη σκούνα του, γραφική ναυτική
φιγούρα στους Αγίους, ε΄δω παρών στην τελετή Αγιασμού των
υδάτων -Θεοφάνεια)

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ
Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα τμήμα της παραλίας των Αγίων Αποστόλων αποτελεί υδροβιότοπο, όπου συγκεντρώνονται πολλά και σπάνια πτηνά. Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται από τον θερινό κινηματογράφο ΜΙΡΑΝΤΑ, έως το δημοτικό σχολείο. Στο τμήμα αυτό, άλλοτε ανθούσαν οι γνωστές νεροτρυβές , αλλά σήμερα είναι αδιάβατο σημείο, με αποτέλεσμα να την έχουν αράξει διάφορα πουλιά, έως και κύκνοι...και κορμοράνοι. 
Υδροβιότοπος στην Αττική; Γιατί όχι; Εδώ στην περιοχή του υδροβιότοπου που ακουμπάει φυσικά στη Θάλασσα, έρχονται και γεννοβολούν πολλά είδη ψαριών, κέφαλοι και λαβράκια κ.α. και μπορεί κανείς να δει τις απογευματινές και πρωϊνές ώρες, τα ψαροκάϊκα να ρίχουν τα δίχτυα τους εδώ πέριξ και πάντα βγάζουν καλή ψαριά.
Η περιοχή του Καλάμου, είναι πλούσια σε νερά. Παντού η γης δακρύζει. Στους Αγ. Αποστόλους εκβάλουν κάπου 4 μικρά ποτάμια, τα οποία είναι χυμαρώδη κατά τις περιόδους των βροχοπτώσεων. Αν σκάψεις ένα μέτρο χτυπάς φλέβα νερού… Υπόψη όμως. Το νερό της περιοχής, πόσιμον βέβαια, αλλά περιέχει πολλά άλατα. Θα έχετε παρατηρήσει στις ακτές αυτού του τμήματος κάλυκες κυνηγητικών όπλων, κι αυτό σημαίνει ότι οι κυνηγοί ... βαράνε στο σταυρό τα πτηνά (μπεκάτσες, ορτύκια κ.λ.π.) που αφθονούν στην περιοχή. Για το θέμα αυτό θα αναφερθούμε προσεχώς.  Προς το παρόν οφείλουμε την περίπτωση του υδροβιότοπου των Αγ. Αποστόλων να την καταστήσουμε, είδος προς προστασία! Μπορούμε...Νομίζουμε!

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Κύριος οίδε, πως η περιοχή συγκεντρώνει τόσα πολλά μοναστικά ιδρύματα Αρρένων και θηλέων. Τα περισσότερα Μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή είναι της νεότερης γεναιάς .Πλειοψηφούν οι γυναικείες Μονές.Σύσταση: Καλόν είναι πρίν επισκευθείτε κάποια μονή, τηλεφωνείστε προηγουμένως.Μερικές Μονές τηρούν Ωράριο. Τι να κάνουμε, πάει πια η εποχή που οι εκκλησιές και τα μοναστήρια είχαν ορθάνοιχτες τις πόρτες τους για τους πιστούς. ΄Ηδη η ιστοσελίδα έχει σχετικό ΛΙΝΚ με τα μοναστήρια της Βόρειας & Ανατολικής Αττικής ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου